Politiek is een marathon

15 september 2020

Politiek is een marathon. Je neemt het stokje over van je voorganger en je geeft hem weer door – kortom, je bent een voorbijganger in de politiek en je inbreng is dus in lijn van de marathon en niet het gaat dus niet alleen om jouw eigen sprintje. ⁠

Dit zei Tim Versnel in de podcast van Politieke Adem. Tim wie? Ja, niet iedereen kent hem, maar hij heeft met een aantal andere VVD’ers een podcast en heeft voor de VVD gewerkt. Het gaat mij erom om nieuwe gedachten, ideeën in de podcast aan bod te laten komen. Niet zozeer alleen ‘bekende’ mensen. ⁠

Ik vind het initiatief dat hij heeft gestart interessant. Dat toont aan de politieke partijen ook de podcastmarkt aan het ontdekken zijn. Net als Pia Dijkstra (D66) ook een podcast heeft, Pia’s Podcast, over medisch-etische thema’s.

Terug naar de marathon. Dat betekent dat je invloed uiteraard ook beperkt is als politcus. Je kan immers alleen wat betekenen in het stukje dat jij rent of loopt. In zekere zin klopt dat ook. Zeker nu zijn er meer en meer politici die maar een periode in de politiek zitten. Vroeger was het doodnormaal om tientalle jaren in de politiek te zitten. Tegenwoordig is dat not done. Wilders (PVV) is de langstzittende samen met Arib (PvdA).

Heb jij er wel eens over nagedacht of je de politiek ziet als een marathon? Of als een sprint die jij moet winnen? En wat kun je eigenlijk in een sprint bereiken? Hooguit snelle cijfers, maar winnen de duurlopers het niet altijd van de sprinters?

error: Content is protected !!