Echt eng en dan tóch doen

9 juli 2020

Ergens voor durven staan, hoe eng is dat? Ik begrijp het. Ik heb het zelf ook ten diepste om echt uit te spreken wat ik vanbinnen, in mijn kern vind. Het uitspreken van wat ik écht vind brengt een gevoel een mogelijkheid tot afwijzing in zich mee.

Angst voor afwijzing

Ik heb het idee geen algemene mening te hebben of iets wat iedereen begrijpt of wil begrijpen en daarmee vind ik het moeilijk om de mening uit te spreken. Uit angst voor de afwijzing van de groep. Dus vind ik dat eng? Ja. En is dat de reden dat ik mij vaak inhoud? Ja.

Vind ik dat stom? Ja, want ik zie ook wel in dat het onzin is. De vernieuwers, de pioniers, de voorlopers zijn altijd mensen die dingen zeiden die voorheen niet gezegd werden. Mensen dachten het wellicht wel, maar echt iets uitspreken tegen het algemene gedachtengoed – wie bepaald eigenlijk wat dat is? – dat is en blijft lastig.

Angst voor afwijzing

Wat algemeen gedachtengoed is zit waarschijnlijk in de hoofden van mensen. Wanneer we zouden gaan rondvragen wat de meeste mensen denken is er waarschijnlijk meer verschil dan overeenkomsten. Net zoals “de Nederlander” net bestaat zoals de koningin dat zo mooi eens zei toen ongeveer half mondig Nederland, bijna niemand dus, over haar heen viel.  

Bij het schrijven van mijn boek merk ik dat ik gedachten, aannames en ideeën heb die ik wil verkondigen, maar ik besef mij dat ik wellicht moet beginnen bij het begin: het probleem. Ik voel de invloed van mijzelf als ondernemer, want daar begint het en daar zit ook het probleem, de uitdaging zo u wilt, van mijn onderneming: ziet de doelgroep zelf het probleem?

Politieke Adem

Even een korte introductie voor wie mijn bedrijf niet kent. Ik ben vorig jaar Politieke Adem begonnen met het idee om politici dichterbij zichzelf te laten komen en van daaruit politiek te bedrijven. Voor diegene die zegt “dat is te vaag”, ik begrijp dat je dat zegt, maar het is wel wat ik bedoel.

Wanneer je het te vaag vindt dat begrijp je ook niet wat het is om echt te weten wie je bent, te weten waar je voor staat en om vanuit je diepste kern te handelen. Wanneer je uit dit vat weet te tappen dan krijgt je leven vleugels. Dat gun in iedereen. Juist de politici, omdat zij dit weer kunnen verspreiden en de mogelijkheid kunnen bieden voor mensen en kinderen om dit zelf ook voor hun leven waar te maken. Hoe mooi zou dat zijn?  

Gelijkgestemden

ik niet alleen ben in deze boodschap, maar van de bestaande politiek heb ik toch niet zo’n hoge pet op. Niet dat het allemaal kommer en kwel is, echt niet, maar daarvan verwacht ik geen innovatie op het gebied van zelfontwikkeling en zelfkritiek. En dat is oké.

Ik richt persoonlijk mijn peilen op een nieuwe generatie. Een generatie die ik veel coach, de millennials. Diegene die verbaasd zijn dat het doel van grote bedrijven is om alleen geld te verdienen. Hoezo? Die willen dat het leven beginnend bij henzelf een groter doel dient, een meaning, heeft. Zin heeft. Betekenis heeft.

Wat is er nodig in de politiek?

Wat daarvoor nodig is? Je uitspreken. De jonge generatie mag zich gaan uitspreken – oudere overigens ook, want er zijn voorbeelden nodig. Vandaag meer dan ooit. Ik had eigenlijk niet verwacht dat de wereld zo’n chaos kon zijn, maar dat is het. De aarde is er niet goed aan toe en daar hebben we werk te doen. Dat begint bij uitspreken. Hoe maakt niet uit, maar het is belangrijker dan ooit. Jong of oud, maakt niet uit.

Ik begrijp dat veel mensen het niet doen. Echt. Ik vind dat dus ook ongelofelijk eng, maar ik beloof hierbij aan mijzelf dat ik dat ga doen.

Boeiende mensen hebben een mening – doe mee!

En iedereen heeft een mening, denk er gewoon even over na. Neem die tijd, maar zorg dat je niet met alle winden meewaait. Denk je in, wil jij diegene zijn die altijd het overal mee eens is? Is dat nou een boeiend persoon?

Ik ga zeggen wat denk. Jammer dan wanneer ik ‘buiten’ de groep val. Jammer dan wanneer ik iets zeg waar niet iedereen het mee eens is. Jammer dan wanneer ik alleen sta. Ik zeg in ieder geval iets wat ik meen, want van mij inhouden – wat ik te veel doe – word ik letterlijk ziek. Ik kan er niet meer tegen en ik wil dat ook niet. Ik stop vandaag. Dat beloof ik. Wie doet er mee?

error: Content is protected !!