Energie, hoe werkt dat eigenlijk?

“Dat lijkt mij nou wel interessant om te weten, hoe energie werkt,” zei een vriend tegen mij. Hm, ik moest even denken. Onlangs toen ik het probeerde uit te leggen kwam het niet goed over vond ik zelf, de volgende dag werd het door mijn eigen vrienden in twijfel getrokken. Vervelend vond ik zelf en dit motiveert mij niet om het te vertellen, sterker nog, het weerhoud mij om deze blog te schrijven, maar ik besef mij dat ik er elke dag mee leef en er veel gebruik van maak: ferquenties, hersenferquenties, energie en voelen.

Hoe dit allemaal met elkaar te maken heeft zal ik proberen hier uit te leggen. Help mij vooral waar het niet duidelijk is (PM mij), dan vul ik het aan, omdat dit werkt en wanneer jij dit ook doorhebt zal jij je zoveel beter voelen. Ik durf wel te stellen dat ik mij een ander mens voel sinds ik meer mediteer, sinds ik mij bewust ben van mijn eigen energie, die van anderen en hoe ik mijn eigen energie omhoog krijg waardoor ik mij beter voel.

Wetenschappelijk bewijs

Onzin? Nee hoor, sterker nog, het is allemaal wetenschappelijk bewezen en niet door een vage universiteit en eenmaal, nee, vaak en door de beste universiteiten in de wereld. 

Onze hersenen hebben golven, Beta, Alpha en Theta. Dat weten we omdat we mensen in de een scanner hebben gelegd en hun hersengolven zijn gaan meten. Van de monniken uit de Himalaya tot aan de ‘gewone ziel’ (wie dat ook mag zijn). 

Iemand die ik veel lees en bewonder op dit gebied is Joe Dispenza. Anderen die ik ook volg zijn Greg Bradon en Deepak Chopra (die laatste is bij velen wel bekend). Joe heeft in zijn boek ‘Becoming Supernatural’ een grafiek staan waarin je golflengtes staan, maar een simpel google search levert hetzelfde op. Talloze grafieken waarin de golflengtes van de hersenen verbonden zijn aan emoties. Joe heeft een bijzonder verhaal. Hij was ooit ziek en door de artsen al afgeschreven, maar hij liet het er niet bij zitten en heeft door middel van meditatie, gezond eten, vitaminen en bewegen zichzelf genezen. Sindsdien is hij op een missie ons te vertellen over de effecten van mediteren, onze hersenen en eigenlijk alles wat met de body en mind te maken heeft. 

Ferquenties omhoog krijgen?

Hier komt de sleutel: het mooiste is dat het ook andersom werkt, je kunt door dankbaarheid bijvoorbeeld je golflengte omhoog krijgen. Wat ik ‘vroeger’ altijd een simpele oefening vond om drie dingen op te schrijven waarvoor je dankbaar bent word dan ineens heel zinvol: je brengt je ferquencie en daarmee je gevoel – hoe jij je daadwerkelijk in je vel voelt – omhoog.

Is het zo simpel? Ja, eigenlijk wel. Ik vertelde mijn vrienden dat ik dit gebruik in mijn yogalessen. Grote skepsis, maar het is waarheid voor mij: ik voel wanneer ik iedereen dankbaarheid laat zijn voor dingen in het leven dat de vibratie in de ruimte omhoog gaat. Het kan placebo zijn, maar hé, dan werkt het dus ook. Niet alleen voor mij, het zijn die lessen waarin ik hier aandacht aan besteed dat ik de meeste complimenten krijg. Mensen zeggen vaak “het is net alsof ik een massage heb gehad”. Precies, je bent in een andere wereld. Op een andere golflengte. Dat voelt lekker. 

Waarom doen we het dan niet allemaal?

Wanneer het simpel is, waarom doen we het dan niet allemaal? Tja, dat vraag ik mij ook wel eens af, maar ik denk dat het met een aantal zaken te maken heeft.

Een, we kunnen niet meer voelen. We leren niet meer om te luisteren naar ons lichaam, zie alleen al het aantal mensen wat zichzelf voorbij rent, burn-outs krijgt of vaak ziek is. Je word niet ineens ziek (Corona laat ik even buiten beschouwing), vaak geeft je lichaam eerdere signalen af, maar je negeert ze, omdat je niet geleerd hebt om op je lichaam te vertrouwen. Om je lichaam serieus te nemen. 

Twee, we leiden onszelf constant af. Dit heeft natuurlijk te maken met één, want doordat we onszelf bezig houden, hoeven we niet te voelen. Voelen kan namelijk ook vervelend zijn en dat willen we liever niet in een Insta-samenleving waar natuurlijk alles perfect is. Ik overdrijf een beetje, maar het idee om eens te voelen dat het slecht met je gaat, dat er gewoon laten zijn, dat vinden we lastig en leren we ook nergens. Elk kind word getroost wanneer het slecht gaat zodat het zich snel beter gaat voelen, maar misschien is het wel eens goed om te zeggen dat het oké is om je slecht te voelen. Je hoeft niet meteen iets te doen, Netflix te kijken of te gaan drinken wanneer je je slecht voelt. Ga eens zitten en voel eens hoe dat voelt. Wanneer heb jij dit (voor het laatst) gedaan?

Drie, het geloof in energie. Wanneer je er niet in geloofd dan is het ook lastig om dit te voelen. Ik heb zelf een paar hele bijzondere ervaringen met energie gehad. Een reiki sessie in India die echt heel krachtig was, maar ook in Nederland ken ik mensen die met energie werken en wanneer ik bij hen ben, wow. Ik voel de energie door mij heen. Niet uit te leggen en als ik heel eerlijk ben wil ik dat ook niet uitleggen, omdat het niet is zoals het ‘hoort’. Mensen denken dat het onzin is en kwakzalverij, en die zullen er ongetwijfeld ook zijn, maar dat maakt dat er energie bestaat nog niet minder waar. 

Vier, mensen weten het gewoonweg niet. Ze weten niet dat er nog een hele wereld is die je niet ziet, die je wel kunt voelen en dat je dat kunt gebruiken om je beter te voelen. Wanneer je dat gaat ontdekken dan gaat er een wereld voor je open. Dat kan ik je wel vertellen. Voor mij in ieder geval wel. 

Hoe dan?

Dat is vijf, want ‘hoe dan’ is niet eenvoudig. Er gaat tijd over heen voordat je beter gaat voelen. Ik doe al jaren yoga en mediteer en ben er inmiddels vrij goed in geworden om te voelen. Ik vind het ook lastig om in te denken hoe het ooit was om mij niet zo te voelen als dat ik mij nu doe. En daarom moet ik wellicht niet zo hard zijn naar mijn vrienden, je kunt niet weten wat je nog nooit gevoeld hebt. 

Voor mij is dit waarheid, voor Joe ook (gelukkig, dan ben ik niet alleen) en voor zoveel anderen ook, maar het moeilijke vind ik dit om uit te leggen. Het is allemaal mogelijk, jij kunt je ook zo voelen, het is dichter bij de natuur, dichterbij jezelf, maar ja, het is net als een goed dieet: het kost tijd en geduld. Met één keer mediteren ben je er niet, het is de herhaling, keer op keer weer terug naar je gevoel, naar wie je bent, wat je voelt, je bewust worden wie je daadwerkelijk bent, dan pas ga je heel langzaam voelen hoe jij je voelt. Wanneer je dit voelt dan kan je gaan ‘spelen’ met dit gevoel en dat is magisch. Ik heb er geen andere woorden voor en daar laat ik het ook bij. 

Hoe werkt energie dan? Was de vraag van mijn vriend. Tja, precies weet ik het ook niet. Het is zoals de radio of de zee. Vol met golven. Ik vind het vooral interessant dat we ze kunnen beïnvloeden en ons daardoor beter kunnen voelen. Hoe het verder werkt, dan zou ik echt het boek van Joe er weer bij moeten pakken, dus wanneer je het écht wilt weten zou dat mijn aanrader zijn: Joe Dispenza – Becoming Supernatural. 

Tips: yoga, meditatie, voor je uit staren, media-detox, accepteren van de situatie zoals die is (goed of slecht), dingen niet proberen te kwalificeren als goed of slecht (alles is er gewoon), schrijven en een kleine oefening zoals opschrijven waarvoor je dankbaar bent kunnen allemaal helpen om dichter bij je gevoel te komen.  

 

 

error: Content is protected !!