Mag je een media-detox doen in Corona-tijd?

In tijden van veel nieuws, veel nieuwe informatie die belangrijk voor je is, die je wilt en zou moeten weten, in hoeverre kan en mag je dan nog het Coronanieuws mijden?

Ben jij het nieuws over Corona soms niet zat? Wanneer ik heel eerlijk ben, ben ik al een tijdje het nieuws aan het mijden. Heel eerlijk, eigenlijk sinds mijn wereldreis, waar ik meer dan een jaar het nieuws niet heb gevolgd, vind ik ‘nieuws’ niet zo belangrijk meer.  

Zo’n twee jaar geleden was ik een nieuwsjunkie. Ik las alles wat los en vast zat en wilde het liefst zo veel mogelijk weten en op de hoogte zijn. Met name van de politiek. Het liefst natuurlijk inside informatie die nog niet zoveel mogelijk mensen wisten zodat ik nog eens de sier kan maken op verjaardagen en borrels. 

Wat is er gebeurd dat ik in twee jaar tijd dat allemaal niet meer wil? En twee, een vraag die ik vast niet alleen stel, maar die ik bijna niet durf te stellen: mag je het nieuws ook even niet volgen? Zo vrolijk word ik er namelijk niet van en schiet ik er echt iets mee op? 

Waarom ik geen nieuws meer volg(de)

Onlangs zag ik in een boekwinkel een boek liggen over de voordelen om het nieuws niet meer te volgen, de zogenaamde media-detox. Zou het dan toch geaccepteerd zijn, dacht ik?

Ik vind eigenlijk dat je als goed geïnformeerde burger het nieuws moet volgen. Je moet weten wat er speelt in de samenleving waarin je leeft, die gedachte, waarschijnlijk ook ingegeven door mijn ouders die nog steeds elke dag het zes- en achtuur journaal kijken. Meer uit verveling en gewoonte dan dat ze echt denken dat er vaak in twee uur tijd iets veranderd is. 

Eerder deed ik dat dan ook braaf, zoals je ongeveer alles eerst van je ouders over neemt om dan wanneer je erover nadenkt, sommige dingen anders te doen. Tot twee jaar geleden deed ik het zoals zij het deden, hetzij iets moderner: journaal ging via de app en Twitter en zeer fanatieke Whatsapp-groepen waar nieuws uit de hele wereld werd gedeeld hielden mij dag in dag uit op de hoogte van alles wat er speelde van lokaal tot wereldnieuws. Dit werkte perfect. Ik was altijd op de hoogte en elke aanslag hoorde ik binnen enkele minuten nadat het begonnen was. Uitstekend, betekent in dit geval: als een van de eerste op de hoogte, zodat je meteen met het maatschappelijke gesprek mee kan praten en weet wat er speelt.  

Ik kan mij een keer herinneren dat ik een aanslag in Brussel volledig had gemist. Ik kwam er om drie uur in de middag achter terwijl de aanslag in de ochtend was. Ik was geshockt. Hoe kon dat? Het feit wilde dat ik aan een stuk moest schrijven voor mijn werk en mij daarvoor min of meer had opgesloten om goed door te werken. Het werkte, maar ik was verbijsterd dat ik de aanslag zo laat pas hoorde. Dat kon toch niet, dacht ik toen. 

Nu denk ik, waarom kan dat niet? Realistisch gezien heb ik ongetwijfeld veel aanslagen ‘gemist’ – als in, ik heb niet gehoord dat ze zijn geweest. Dat kan simpelweg niet. Even voor de record: ik vind een aanslag daarmee niet minder erg, maar laten we eerlijk zijn, er gebeuren elke dag verschrikkelijke dingen en het meeste gaat (gelukkig) aan ons voorbij. Ik zeg gelukkig, omdat ik niet alles meer wil weten. Ik word misselijk van al het veelal negatieve nieuws en wat heb ik eraan?

Media-detox is gezond

Toen ik meer dan een jaar over de wereld reisde had ik geen zin en tijd om mij te verdiepen in het nieuws. Het lokale nieuws vond ik vaak nog wel leuk, maar op reis had ik niet zoveel zin om het Nederlandse nieuws te gaan volgen. Dan zit ik in het paradijs nog met mijn hoofd in Nederland (ik geloof sterk in het nu) en daarom heb ik bezworen dat ik ‘lekker’ geen nieuws ging volgen.

Het resultaat nieuwsloos door het leven gaan is verbluffend vond ik zelf, al durfde ik dat met bijna niemand te delen, je bent positiever, ik ging mijn wereld beoordelen op de mensen die ik ontmoette en die is heel positief: de meeste mensen zijn heel aardig. Het is niet geheel verwonderlijk dat het boek ‘De meeste mensen deugen’ van Rutger Bregman aanslaat waarin hij stelt dat de wereld eigenlijk heel goed is, de meeste mensen zijn heel erg oké. Ik kom zelden mensen tegen die kwaad in de zin hebben. En ik ging ook steeds meer blogs en artikelen lezen over hoe gezond het is om niet 24-7 met het nieuws bezig te zijn. 

Mijn wereld werd leuker zonder nieuws en dus besloot ik in Nederland ook het nieuws niet of nauwelijks te volgen. Dingen die ik écht wilde zien kon ik gewoon kijken en het allerbelangrijkste nieuws word altijd nog door mijn vrienden gedeeld. Dit werkt heel goed en zou ik iedereen willen aanraden: je leven word leuker.

Mag je het nieuws ook niet volgen (zeker in Corona-tijden)?

Sinds Corona, dat ik overigens meteen van begin af aan meekreeg, want dat vertellen vrienden je wel, zit ik in een dilemma: mag je het nieuws ook niet volgen in Corona tijd? 

Mijn eerste antwoord zou zijn: nee, omdat dit een opgave is voor ons allemaal. Je moet wel op de hoogte zijn van wat er speelt. Ik vind het belangrijk om te weten hoe het ervoor staat en hoe ik voor mijzelf kan zorgen en ook dat ik het niet verspreid. Ik ben mij ervan bewust dat ik onderdeel uit van een samenleving en zoals iedereen het de laatste tijd zo mooi zegt: we moeten voor elkaar zorgen door voor onszelf te zorgen. 

Alleen elke dag het nieuws volgen maakt me meteen weer gek, minder mindful, letterlijk kom ik veel moeilijker in mijn meditatie, door mijzelf en door de angst die in de lucht hangt. 

Daarom zoek ik een middenweg. Ik laat mij informeren over de hoog noodzakelijke maatregelen waar ik mee te maken krijgen en ik praat met mijn omgeving die mij het meeste aan informatie geeft (niet iedereen kan het nieuws ontlopen, maar de meeste willen dat ook niet, dus daar zie ik geen probleem). Vanuit mijn omgeving weet ik dan ook hoe het met ze gaat, wat ik uiteindelijk het belangrijkste vind.  

Ik merk dan grote verschillen tussen waar mensen wonen en hoe ze het ervaren. De mensen die in gebieden wonen waar het nauwelijks nog is, daarvan krijg ik het idee dat het leven minder veranderd is dan mijn leven in Amsterdam dat echt er heel anders uit ziet, omdat het leven in een stad ook socialer is en je sneller in contact staat met elkaar. Ik zie de boze Whapsapp van vrienden over dat mensen nog naar het strand gaan of het bos, tja, ik zie die beelden niet, ik zie mensen op straat zich vrij goed aan de 1,5 meter houden op een enkele tienergroep na, maar ja, hé, dat zijn tieners. Dat is altijd de laatste groep die zich aan de regels (wil) houden of dat nou verstandig is of niet. 

Heeft het zin om het nieuws te volgen?

Heeft het zin om het nieuws te volgen? Die vraag moet iedereen voor zichzelf beantwoorden. Het brengt mij heel veel mij meer te baseren op mijn omgeving dan alleen op het nieuws, want daar zie je toch ook heel veel de uitzonderingen en niet waar het allemaal goed gaat. Wanneer ik het nieuws volg dan is het allemaal he-le-maal fout gegaan op het strand. Ik ben vorige week op het strand geweest en toen liep iedereen 50 meter bij elkaar vandaan en was het niet druk. Het was dan ook geen weekend, maar het is vaak niet zo zwart-wit als het nieuws ons doet geloven. 

Een klein beetje media-detox zou voor velen van ons heel goed zijn. De meeste mensen lezen de meeste nieuwsberichten over en over. Waarom? Vaak staat er weinig nieuwe informatie in. In de praktijk kijk ik nu 1x per dag naar het nieuws en dat is het. Morgen weer een dag. 

Ik hoorde Witteman zeggen dat hij bang is, omdat hij ook veel het nieuws kijkt. Dat begrijp ik. Je word angstiger van het nieuws. Altijd al, maar nu extra met Corona. Een beetje angst is goed, want er is ook echt wat aan de hand, maar wanneer je gewoon een dag thuis bent hoef je wat mij betreft niet jezelf onder te dompelen in de angst. Ik zet liever een muziekje op en werk, schrijf een blog, yoga of ik lees, omdat ik mij dan beter voel en er dan ook beter voor andere mensen kan zijn. Net zoals ik beter voor mijzelf kan zorgen.  

Stel nou eens dat je een maar 10 minuten per dag leest wat je moet weten van het nieuws van die dag en de rest van de tijd besteed aan leuke dingen waardoor je lekkerder in je vel gaat zitten? Ik kan niet zeggen hoe lekker ik mij voel na een dag een boek lezen met een muziekje erbij. Stukken beter dan vijf minuten het nieuws lezen of een filmpje via Whatsapp over Corona kijken, hoe lief bedoeld ook dat mensen dit doorsturen. 

Terug naar de beginvraag: mag je een media-detox doen? Ja. Ook in Corona-tijd? Nou ja, misschien niet helemaal, maar een beetje minderen zou veel mensen heel veel goeds doen, dat weet ik zeker. 

Lees ook mijn andere blogs

error: Content is protected !!