Hoe ik elke dag op Insta post en toch tijd voor mijzelf heb

21 februari 2020

Hoe ik iedere dag op Instagram post en toch tijd voor mijzelf heb

Hoe doe ik dat? Zoveel berichten op Insta en ook op Facebook – met name Instagram. En hoe komt het dat het er zo gelikt uit ziet? Die vragen krijg ik steeds vaker van politici en als ik heel eerlijk ben krijg ik soms kromme tenen wanneer ik de Instagrams van de politici zien. Het lijkt dat iedere politicus de weg naar Instagram heeft gevonden, maar er is niemand – en dus ook geen medewerker – die écht werk maakt van het account. Daarom mijn tips voor Instagram, omdat ik daarin thuis ben.

Daarbij ben ik natuurlijk de verkondiger van mindfulness en probeer ik mijn tijd op mijn telefoon te minimaliseren, dus hoe doe ik dat dan, want ik post wel elke dag? 

Hier mijn strategie, en met als laatste een vraag voor jullie hulp, want hoe doe ik dat op Twitter? Daar zijn immers de politici – mijn doelgroep – maar hoe kan ik met zo min mogelijk tijd daar toch aanwezig zijn en er niet 24/7 mee bezig zijn? Tips zijn zeer welkom (stuur mijn een mail op info@politiekeadem.nl)!!

In ruil daarvoor mijn Insta-strategie. Goed om te weten: ik heb twee Insta accounts, MarleenWeener en PolitiekeAdem, die laatste is mijn eigen bedrijf.

Tip 1: Wat post je op Insta?

1. Laten we beginnen met het begin: ik heb besloten wat ik post. Het lijkt stom, maar wat wil je vertellen? Schrijf goede content. Dit is belangrijk. Denk niet dat mensen niet lezen. Dat doen ze wel. Hoe beter je content, hoe vaker mensen de post opslaan en ze je blijven volgen, wanneer jij niets te melden hebt of alleen reclame. Waarom zouden mensen je volgen? Wanneer je een duidelijk antwoord weet op die vraag kun je aan de slag.

Ik ga meestal een hele dag zitten om 30 posts te schrijven, maar dan heb ik ook echt goede content. Dan heeft het inhoud en vind ik zelf ook dat het goed is.

Tip 2: Hoe vaak post je op Insta?

2. En ik heb besloten hoe vaak ik post. Dit is belangrijk, mensen houden van ritme. Wanneer je nooit iets posts en dan ineens wel of heel veel is dat gek, dus als je eens per week post is dat prima, maar heel afwisselend vinden mensen gek. Tenzij je dat altijd doet, dan is het ook weer goed. Make sense?

Zo post ik voor PolitiekeAdem elke dag en voor mijn persoonlijke account wanneer ik iets te melden heb, maar zeker eens per week. Op vakantie spam ik iedereen, gewoon omdat ik dat leuk vind.

Tip 3: Plan je berichten

3. Ik plan mijn posts voor PolitiekeAdem. Hiervoor gebruik ik LATER. Met LATER kan je Insta posts inplannen. Je kan er 30 gratis plannen, dat is er een per dag en dat doe ik dan ook. Je kunt online heel simpel een account aanmaken en dan per dag inplannen. Ik ga meestal 1 dag per maand zitten om alle posts te schrijven voor die maand. Ja echt! Een dag en verder kijk ik er zo min mogelijk op. 

Met LATER kan je ook stories maken, maar dan moet je wel betalen. Deze heb ik niet, niet omdat ik niet wil betalen, maar omdat ik nog te weinig video’s maak – moet ik wel gaan doen, video is de toekomst.

Ik weet dat geadviseerd wordt om te reageren op posts van anderen en dat probeer ik te doen wanneer ik tijd heb, maar vaak vind ik mijn zen-modus en gewoon zijn waar ik ben belangrijker dan mijn Insta. En, heel eerlijk, dat vind ik ook echt, ik geloof echt dat er veel meer een sociale media detox gaat komen en ik ben graag de voorloper 😉

Tip 4: Highlights makes it shine 

  1. Ik heb mooie highlights op mijn Insta. Wat? Ja, precies, die rondjes bovenaan je profiel. Deze heb ik in Canva gemaakt. Dat maakt het allemaal zoveel professioneler. Ik zie bij politici zoveel houtje-touwtje highlights, tenenkrommend. Het is 5 minuten werk om een highlight te maken en het maakt het helemaal af.

Daarbij is het handig om na te denken over de tekst onder de highlights, liefst kort en ook weer niet te veel highlights. Tip is om ook een ‘start hier’ te hebben en daar een intro van jezelf – maar hé, dit heb ik zelf ook nog niet. Iets met bij de loodgieter lekt het thuis ook. Dat moet ik dus echt nog doen.

Tip 5: Mooie foto’s & posts 

5. Nou en dan de gelikte posts op mijn PolitiekeAdem profiel. Ik zou dit niet persé aan een individuele politicus aanraden. Ik gebruik het ook niet voor mijn persoonlijke account, maar wel zeker aan politieke partijen en fracties: Canva. Hiermee kan je hele mooie Instaposts maken. Er staan ook al heel veel voorbeelden in die je zo over kunt nemen. Ik betaal wel voor Canva en ik weet niet zo goed wat je gratis kan doen, maar wanneer je een fractie bent dan lijkt mij die paar euro per maand die investering meer dan waard.

En wanneer je foto’s plaats, tja, zorg dat er geen afgehakte benen, voeten, handen op staan. Foto’s worden mooi met 1/3, 2/3 regel. Dus 1/3 lucht, 2/3 ‘aarde’ (je begrijpt wat ik bedoel) of andersom. En gebruik een leuke filter. Ook hier geldt, gebruik het liefst hetzelfde, mensen houden van herkenbaarheid. 

Op mijn PolitiekeAdem Insta zijn alle foto’s in het zwart-wit bijvoorbeeld. 

 

Tip 6: Een goede profieltekst 

  1. Je profieltekst. O man, ik kan sommige niet eens lezen. Maak het simpel.

De ‘naam’ is vindbaar op Instagram. Het is slim om hier iets neer te zetten waarop mensen zoeken, dus vaak niet je naam, maar iets waar jij voor staat. Zo heb ik Politieke Goeroe hier neergezet. Hoe handig, want wanneer mensen nu op politiek zoeken in Instagram kom ik naar boven. Precies wat ik wil. 

Dan bij de tekst: daar staat dan mijn naam met wie ik ben, wat ik doe en waar ik in geloof. Hierin kan je jezelf laten zien. Denk erover na, want mensen lezen dit echt en bepalen aan de hand van deze tekst vaak of ze je gaan volgen.

Tip 7: Check je statistieken

7. Check je statistieken. Hoe handig. Wanneer je naar een business profiel van Insta gaat – gratis – kan je statistieken zien, volgens mij ook als je geen bedrijfsprofiel hebt, maar dat weet ik niet zeker.

In ieder geval is het nuttig om zo nu en dan eens te kijken wat het bereik is. Wat wel en niet goed loopt, wat opgeslagen wordt, wat gedeeld wordt en welke posts uitnodigde om je profiel te bezoeken.

Daarbij staat erbij of je doelgroep voornamelijk mannen of vrouwen zijn, leeftijd, en ga zo maar door. Handige informatie toch voor een politicus of politieke partij?

Tip 8: Reageer op je kiezer, doelgroep

8. Het advies is dus om zoveel mogelijk te reageren op posts voor je doelgroep. Dit zal ik zeker aanraden wanneer je voor een fractie werkt en dit je werk is. Voor een mindfull politicus? Hm, hoeveel tijd wil je eraan kwijt zijn?

Tip 9: Reageer op je PM’s

9. Reageer op elke PM en block de mensen die je rare berichten sturen. Duidelijk toch? Rare mensen heb je overal, niet te veel aandacht aan besteden en iedereen die de moeite en tijd neemt mij een bericht te sturen, stuur ik met liefde een bericht terug.

Tip 10: Have fun!

10. Verder, heb er een beetje lol in. Het zijn gewoon mensen. We zijn allemaal mensen die in de verloren tijd op Instagram kijken. Wanneer ik iets meemaak wat ik graag wil delen, dan deel ik dat en ik vind het heel leuk wanneer mensen daarop reageren. Ik sta er altijd weer van verbaasd hoeveel mensen het ook in mijn omgeving het gezien hebben. 

Hierbij mijn tips. Ik hoop dat je er iets aan hebt gehad en ik verwacht dat ook shiny Insta profielen vanaf nu 😉

Ps. Wanneer jullie mij zouden kunnen helpen voor mindfull en liefdevol aanwezig zijn (en daarbij kosten-baten zo optimaal mogelijk als het kan) op Twitter, heel graag! Daar ben ik nog op zoek naar de gouden tips hoe ik dat het beste kan aanpakken. Is er bijvoorbeeld een LATER-variant voor Twitter waarmee ik posts kan inplannen? Wie heeft hier ervaring mee en hoe werkt het? Uiteraard deel ik deze tips ook wanneer ik hier mijn weg in gevonden heb.

error: Content is protected !!