Hoe krijg je rust in de politiek?

4 december 2019

Hoe krijg je rust in de politiek? Of beter gezegd: hoe krijg je rust in de hoofden van politici, want alleen zo krijg je rust in de politiek.

Politiek is mensenwerk. Het zijn de mensen, de politici, die beslissingen nemen. De ambtenaren die de stukken maken. De journalisten die het opschrijven en wij, ook mensen, die het lezen. En sommigen van ons die dan weer boos – of soms complimenteus – naar politici zijn. Vaker is de reactie naar politici die van boosheid die vaak weer met diezelfde boosheid wordt doorgegeven aan iemand anders. En zo geven we de boosheid en frustratie door.

Rust kan de verandering zijn die we allemaal nodig hebben.

Gedachten houden ons voor de gek

Wanneer er echt iets mis is dan is het goed dat er gehandeld wordt, maar dat is niet altijd acuut zo. Sterker nog, politici en journalisten zijn op zoek naar het negatieve: dat is nieuws en daarmee kunnen beide doelgroepen scoren. Hierdoor is de focus van journalisten en politici op het negatieve gefocust.

Dit is niet zonder gevolgen voor de hersenen. Wanneer je altijd op het negatieve bent gefocust dan geef je dat aandacht. Stel dat het leven een grote tuin is. Dan zijn politici en journalisten de hele dag op zoek naar het onkruid. En gij die zoekt; zult vinden, maar of je daar nu gelukkig van wordt?

En worden wij daar wel gelukkig van? Ik ken steeds meer mensen die geen nieuws meer kijken, omdat ze dan elke dag het onkruid zien. Wanneer ze stoppen met het onkruid-nieuws dan zien ze ineens ook de bloemen. Daar wordt je leven leuker van.

Mindfulness is bewust met je gedachten bezig zijn

Een maatschappelijk probleem

Politici en journalisten worden onrustig van al het negatieve. Allereerst omdat zij moeten handelen. Er is iets negatiefs en zij willen scoren (ego). Onrust in het hoofd vertaald zich in onrust in het handelen. In onverstandige beslissingen nemen. En dat is niet beter voor ons allemaal wat niet goed is voor de politicus zelf. Veel mensen ervaren dit. Er zijn ontelbare mensen die zich gek laten maken door de onrust in hun hoofd. Het aantal gevallen van burn out en depressie groeit. Met een reden: de onrust in hun hoofd.

Hoe krijg je rust in de politiek?

Hoe krijg je rust in de politiek? Rust in je hoofd krijgen begint door in te zien dat je veel gedachten hebt – ongeveer 80.000 gedachten per dag, de onderzoeken verschillen, maar iedereen komt rond dit getal uit – maar dat je niet je gedachten bent. Laat me dit laatste herhalen: je bent niet je gedachten.

Je kunt jezelf trainen om je minder van je gedachten aan te trekken. Hierdoor heb je ze nog wel, maar zie je ze niet want je negeert ze en/of ze zijn er minder. Hoe lekker is dat?

Dit klinkt simpel, maar dat is het niet. In tegendeel: mediteren, want daar hebben we het hier over, is een skill. Je moet het oefenen, maar iedereen kan het leren. Wanneer je een mens bent, dan kun je ook mediteren. Als je simpel wilt starten kun je met een meditatie app beginnen – neem bijvoorbeeld Headspace – of op een training gaan.

Mediteren voor rust in de politiek

Meditatie is een onderdeel van de Adem Academy, omdat ik geloof in meditatie. De politici leren zo mediteren onder begeleiding en creëeren zo zelf meer rust in hun hoofd. Ruimte voor andere dingen. Voor mooie dingen. Om in te gaan zien wat zij willen bereiken in de politiek en die ruimte in hun hoofd daarvoor te gebruiken i.p.v. al het negatieve waar ze nu mee bezig zijn. Dat is namelijk een vicieuze cirkel waar niemand iets mee opschiet. De kiezer, de journalist en de politicus niet.

Ik ben niet de enige die dit geloofd. Meditatie, mindfulness, yoga en de retreats, het is allemaal hot.

Meditatie in de politiek
Meditatie is hot

Onderzoek naar wereldvrede

Femke Bakker gaat voor de universiteit Leiden onderzoeken of mediteren – rust creëeren in het hoofd – bijdraagt aan de wereldvrede. Ja, wat een missie. Er is in de Politicologie een theorie dat de democratische vrede theorie heet. Democratische landen zouden elkaar niet aanvallen en als de hele wereld dan democratisch zou zijn, zouden we wereldvrede hebben. Nelson Mandela mediteerde bijvoorbeeld elke dag. Hij heeft altijd een boodschap van vrede uitgedragen ook al had hij alle reden om dat niet te doen na jarenlang gevangenschap.

Nu blijkt de theorie niet volledig te kloppen. Democratische landen vallen elkaar wel aan. Al kunnen we een discussie voeren hoe democratisch sommige landen zijn.

Femke Bakker heeft echter nog een ander aspect wat zij wil onderzoeken. De Democratic Peace Theory gaat uit van het systeem, maar stelt zij, mensen maken de democratie. Wat als die mensen nu eens de doorslaggevende factor zijn. Zouden mensen die mediteren vredelievender zijn? En zo ja, als zij dan regeren, heeft dit effect op de wereldvrede? Volg haar vooral wanneer je hier meer over wilt weten, want dit is mijn vertaling van haar onderzoek. Dat ik zeker op de voet ga volgen.

Bewuste Politici = de toekomst

Hoe fijn zou het zijn als er minder ego in de politiek zal zijn? Ik weet dat dit meer en meer de toekomst zal zijn. Ik heb vooral jongere politici die hulp zoeken, omdat zij geen diepgang en rust kunnen vinden in de politiek. Nee. Ik heb nieuws voor ze: zij gaan dat brengen. Je kunt het niet vinden, want het is er niet, maar zij komen het brengen.

“As I walked out the door toward the gate that would lead to my freedom, I knew if I didn’t leave my bitterness and hatred behind, I’d still be in prison.”

Nelson Mandela

Voor de shift zover zal zijn in de politiek gaat het even duren. De meerderheid in de politiek en zeker de posities die ertoe doen zijn ‘bezet’ door een oude generatie die niets tot weinig met mindfulness heeft, maar het is een kwestie van tijd voordat een nieuwe generatie politici meer rust in de politiek gaat brengen. En wie weet, maar dat mag Femke gaan bewijzen, ook meer vrede. Een en al positiviteit dus.

Hoe fijn is dat?

error: Content is protected !!