Waarom politici konten likken

18 oktober 2019

Waarom politici konten likken. Iedereen vindt het vreselijk, maar het gebeurt. Zelf doet natuurlijk niemand het, maar je bent een “kontenlikker” als je té hard je best doet om in een goed blaadje te komen bij ‘belangrijke’ mensen. Ik betoog dat het bijna inherent aan ons politieke systeem is dat je moet kontenlikken wil je hogerop komen in de partijdemocratie.

Partijdemocratie

Hoe zit een gemiddeld partijlidmaatschap eruit? Allereerst wordt je lid. Dit kan tijdens hun studententijd zijn of op latere leeftijd. Dan leer je langzaam mensen kennen, dan ga je campagne voeren, naar een debat, organiseer je een debat en zo kom je steeds verder ‘in de partij’, want je kent meer mensen.

Als je ambitie hebt kun je meer doen. Je kunt doorgroeien tot de locale politiek, bijvoorbeeld door gemeenteraadslid te worden. Dit wordt je snel, omdat er weinig mensen lid zijn van een politieke partij. Grappend wordt er wel eens gezegd dat als je een hele zin kan maken, je al kans maakt om gemeenteraadslid te worden. Ik ga niet beweren dat het zo gemakkelijk is, maar het is waar dat in sommige gemeenten je vrij snel gevraagd wordt.

Een lid doorloopt min of meer deze stappen:

  1. Je wordt lid van een politieke partij;
  2. Dan ga je campagne voeren, debatten bijwonen, congressen bezoeken;
  3. Eventueel ga je trainingen vanuit de politieke partij volgen;
  4. Je leert mensen in de partij kennen;
  5. Je wordt gevraagd om zelf dingen te organiseren;
  6. Je wordt gevraagd voor een bestuursfunctie of een commissie;
  7. En/of voor een politieke functie;
  8. Wanneer je dan het goed doet, in de media bent, de ‘juiste’ mensen kent (konten hebt gelikt);
  9. Dan kom je in de hoogste league van de politiek (als je mazzel hebt);
  10. En dan nog zijn er tig mogelijkheden buiten de politieke partij die meespelen, maar zonder dit spel te spelen is het bijna onmogelijk.
Obama kust een baby
Obama kust een baby

‘Gefeliciteerd’ van Mark Rutte

Als je al in de politiek zit of lokaal actief bent, dan ben je waarschijnlijk al bezig om met mensen te praten of eh, hun kont te likken. De meeste mensen met politieke ambities komen niet verder dan de lokale politiek en niet iedereen ambieert ook meer. Deels omdat ze dat niet willen, lokale politiek is heel gaaf, maar het kost veel tijd. En deels – voor diegene die wel carrière wil maken in de landelijke of internationale politiek – die komen niet verder, omdat het ze niet lukt om door te dringen tot de top. Want ja, daarvoor moet je konten likken.

Van Mark Rutte is bijvoorbeeld bekend dat hij alle verjaardagen van iedereen die ertoe doet in de VVD opgeschreven had – en heeft misschien nog wel – en iedereen kreeg op hun verjaardag dus braaf een felicitatie van hem. Slim, want “o, wat een leuke knul is die Mark toch”. Toch? Of is dit konten likken?

Konten likken is een negatief frame

Een snelle google search laat vooral zien dat konten likken of kontenlikken door de media negatief wordt gebruikt. Zij gaan voorbij aan de vraag: waarom politici konten likken. Zij stellen dat de politici die lobbyen ‘konten likken’. In Europa, bij andere politici of waar dan ook. Politici die met anderen praten om iets gedaan te krijgen wordt verstaan onder kontenlikken.

Als je stelt dat iemand zijn identiteit opgeeft en meepraat met diegene die hij of zij voor zich heeft: ja, dan is het negatief, maar als het is om je eigen mening naar voren te brengen en daarvoor medestanders zoekt, is het dan ook kontenlikken? Of noem je dat lobbyen? Al stel ik vast dat dat woord ook geen goed imago heeft. Je zou kunnen stellen dat bijna alle woorden waarbij je anderen mensen gaat proberen om hen mee te krijgen in jouw verhaal niet goed landen. Lobbyen, oproepen, kontenlikken, kortom, een woord wat erop duidt dat je van de ander iets wilt en daarvoor langer op iemand inpraat.

Waarom dat politici konten likken broodnodig is

Toen ik in de politiek werkte was dat een dagtaak van mij: met mensen praten, met koffie, lunch, drankje. Ik betaalde alles zelf, dus ik kan het prima zeggen, maar het is iets wat bij de politiek lijkt te horen. Dat is vast niet alleen voor de politiek zo, maar ook voor het bedrijfsleven, maar hoe heet het daar?

In elke tak van sport, dus ook in de politiek, als je hogerop wilt komen, zal je mensen moet kennen en zij moeten jou kennen. Het zijn vaak maar een paar mensen die bepalen wie er aan de knoppen in de partij zitten. Ik zou willen dat het niet zo is, maar ik durf te stellen dat het voor elke politieke partij in Nederland geldt. In het buitenland vast ook, maar daar ga ik mij even niet aan wagen.

Eigenlijk is konten likken, als je het zo wilt noemen, dus broodnodig. Zeker als je aan je carrière wilt werken – en met name in de politiek – of je dat nu wilt accepteren of niet.

“Biden is only a good vice president because he understood how to kiss Barack Obama’s ass.”

Donald Trump

In een goed blaadje komen

Hoe kom je in een goed blaadje bij die paar mensen die het voor het zeggen hebben? Juist, met ze praten, koffiedrinken en zo, konten likken. Moet je dan persé zeggen dat je met alles wat zij zeggen eens bent? Nee, maar als je het met niets eens bent dan zullen ze in de politiek zeggen dat je naar een andere partij moet.

En de partijdemocratie? Tja, als er leiderschapsverkiezingen binnen je partij komen dan moet je alleen nog maar meer konten likken, want je moet meer mensen overtuigen van jouw leiderschap. Dus hoe democratischer ons politieke systeem wordt, hoe meer mensen zullen lobbyen voor hun eigen persoon.

Dus, waarom politici konten likken?

Kortom, waarom politici konten likken? Om hogerop te komen. En hoe hoger je in de partij zit, hoe meer konten je hebt gelikt. Bovendien, hoe democratischer, hoe meer je sociale capaciteiten belangrijker zijn. Hoe democratisch is dat? En je andere capaciteiten dan? Dat doet er minder toe. Je kunt niet volledig incapabel zijn, maar sociale capaciteiten zijn cruciaal in de politiek. Zonder sociale capaciteiten zul je niet ver komen, dus dan toch maar gaan koffie dringen a.k.a. konten likken. Trump zei het al eens, Biden is ooit Vice President geworden omdat hij zo goed Obama’s ass kon likken. Of het waar is of niet, feit is dat hij inderdaad Vice was en daarvoor in ieder geval meerdere kopjes koffie met Obama zal hebben gedronken.

Wat is daar mis mee?

Trump kissing ash
Wie houdt er niet van om waardering te krijgen?
error: Content is protected !!